08 października 2016

Jesienne kolory. Sos do makaronu z dynią i zielonymi pomidorami.

Gdy przychodzi jesień moje dania robią się bardziej tłuste, ale jednocześnie są pełne warzyw w jakie jesień obfituje. Dynie wiadomo, cukinie i zielone pomidory od Rodziców. Włosi robią świetny sos do makaronu z zielonych pomidorów, przepis tutaj. Do tego znakomicie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo i włoskie sery. Szałwia też z ogródka Rodziców znakomicie uzupełniła te smaki. A zielone ostre chilli nadały odpowiedniej ostrości. Sos się robi dość szybko. W międzyczasie warto przygotować dobry włoski makaron al dente. Zetrzeć ser i gotowe. Ja często dodaję włoskie sery owcze, ale można też dodać parmezan czy inny ser. 


Składniki
1 cebula
2 surowe kiełbaski chorizo
1 zielone chilli
1 średnia cukinia
1 kawałek dyni wielkości jak cukinia
2 średnie zielone pomidory
sól do smaku
parę listków szałwii
olej rzepakowy do smażenia 
masło do smażenia szałwii
makaron 
pecorino montanaro 

Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy wyjęte z osłonki surowe chorizo. Smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką kawałki surowego mięsa. Gdy mięso nie jest już surowe dodajemy chili pokrojone w krążki, oraz pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Smażymy razem, tak by dynia zmiękła. Dodajemy pokrojone drobno zielone pomidory. Dusimy kilka minut. Na małej patelni smażymy na chrupko kilka listków szałwii. Można też szałwię dodać od razu do sosu, ale smażenie jej na maśle, wydobywa z niej dodatkowe smaki, bardzo przyjemne orzechowe smaki. W czasie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem, posypany smażonymi listkami szałwii i startym świeżo serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione