09 kwietnia 2015

Smaki PRL-u. Serek waniliowy homogenizowany. Serusie radomskie.

To nie jest tekst reklamowy. Chodzi o homogenizowany serek radomski o smaku waniliowym. Smak jaki pamiętam z czasów PRL. Specyficzne opakowanie z aluminiowym wieczkiem i waniliowy smak. Był jeszcze naturalny i truskawkowy smak, ale te nie cieszyły się aż takim " wzięciem", choć nie były złe. Aksamitna gęstość. Serek znikał błyskawicznie. Czasem nawet w Radomiu nie zawsze można go było dostać. Znana była instytucja " spod lady" i ten produkt należał do tych specjałów, jakie były odkładane. Jak już był dostępny, to znikał błyskawicznie. Rzadko bywał jednak składnikiem, bo nie pozostawał długo w lodówce. Przynajmniej u mnie w domu rodzinnym, radomskim domu rodzinnym. Ale wiem, że bywał źródłem inspiracji. U koleżanki kiedyś spróbowałam pysznych placuszków smażonych w głębokim tłuszczu i posypywanych cukrem pudrem. Były trochę większe niż moje, wyglądały bardziej jak racuchy. W przepisie z czasów PRL był cukier waniliowy,  teraz rzadko spotykany. Na rynku jest dostępny cukier wanilinowy, ale ja go nie używam i zastąpiłam go ekstraktem waniliowym. Można też samemu zrobić prawdziwy cukier waniliowy.


Składniki

2 opakowania serka waniliowego radomskiego homogenizowanego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub
2-3 łyżki cukru waniliowego
3 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder 

Do dużej miski gdzie jest już serek waniliowy, wbijamy jajka i dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy je razem, by składniki dobrze się wymieszały. Wcześniej przesiewamy mąkę pszenną i  łączymy z proszkiem do pieczenia. Do masy serowo- jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mieszaniny mąki i proszku do pieczenia. Po połączeniu dodajemy spirytus stopniowo. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Do garnka wlewamy ilość oleju potrzebną do głębokiego smażenia. Rozgrzewamy olej i kładziemy na niego porcje ciasta łyżką stołową. Smażymy na lekko złoty kolor. Odsączamy i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Podajemy gorące. 


1 komentarz:

  1. Witam.

    Tyle że obecnie już nie ma serka homogenizowanego prawdziwego w sklepach, są podróby ze sztucznym składem ( zawierają wypełniacz: skrobię modyfikowaną, czyli GMO , sztuczne barwniki, żelatynę itp.) i o sztucznym smaku.....więc tego lepiej nie jeść.

    Chciałabym by wrócił na rynek ten prawdziwy serek homogenizowany....

    OdpowiedzUsuń

Warsztat robienia wegańskich słodkości

Kupiłam kiedyś dwa rodzaje wegańskich ciast do spróbowania. "Wegański sernik" oraz jakieś inne. Jednak nie za bardzo mi smakow...

Wasze ulubione