Facebook

Kalafior z sosem pomidorowym i kurdybankiem

Kalafior znany jest w Polsce głównie z jednego dania. Serwowany z okrasą z bułeczki tartej z masłem. Ja proponuję kalafior w wersji lekkiej i na dodatek trochę dzikiej. Trzeba wykorzystać to, że jeszcze można dostać dobre pomidory.  Zamiast bluszczyku kurdybanek można użyć pietruszki lub lubczyku. Lub czegoś co się lubi. Propozycja na lekką kolację lub przystawkę. 


Składniki
1 kalafior średniej wielkości
1 cebula
3-4 mięsiste pomidory
1-2 ząbki czosnku
2 garście kurdybanku 
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy lub oliwa

Kalafior gotujemy w wodzie lekko osolonej, do stanu al dente lub do miękkości. Jak się lubi. W tym czasie przygotowujemy sos. Smażymy cebulę na tłuszczu, dodajemy obrane pomidory pokrojone w ósemki oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy też 2/3 bluszczyku kurdybanek. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyjęty z wody kalafior podajemy w całości polany gorącym sosem i posypany pozostałą zieleniną. 

Komentarze