08 października 2017

Sałatka z jajkami perliczki, tatsoi i szczypiorem czosnkowym.

Niedziela to dzień, kiedy można spokojnie zjeść śniadanie z całą rodziną, a potem równie spokojnie wyjechać na krótką wycieczką za miasto lub udać się na liczne atrakcje jakie oferuje stolica lub okolice. Tym razem proponuję Wam by spróbować jajka perlicze. Niedawno dostałam kilka takich jajek w prezencie. Są mniejsze niż jaja kurze, za to mają bardzo twardą skorupkę. I co ciekawe jaja te mają więcej karotenu ( prowitamina A ) niż kurze i  sporo witaminy A. Po raz pierwszy też wypróbowałam TATSOI, czyli roślinę z kapustnych azjatyckich, zwaną w Anglii szpinakiem musztardowym ( wiadomości o roślinie ze strony Gospodarstwa Majlertów). Do sosu dodałam rukwi wodnej, która nadała mu lekko zielony kolor.  Kolorytu sałatce dodały kwiaty szczypioru czosnkowego. 


Składniki 

6 jajek perliczki 
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków tatsoi
1/3 pęczka szczypioru czosnkowego
kilka kwiatów szczypioru czosnkowego
świeżo zmielony czarny pieprz
sos 
garść rukwi wodnej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Robimy sos z rukwi wodnej, jogurtu naturalnego i majonezu. Rukiew miksujemy z pozostałymi składnikami i dosalamy do smaku. Jajka obieramy, kroimy na pół, podobnie kroimy pomidory. Układamy je na listkach tatsoi, polewamy sosem, posypujemy szczypiorem czosnkowym drobno pociętym, traktujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ozdabiamy kwiatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione