06 września 2015

Lody o smaku morelowym z kwiatami nasturcji.



Miałam kilka moreli oraz piękne kwiaty nasturcji, które kupiłam przy targów książki kulinarnej u Ziółków. Kolor tych moreli oraz kwiatów nasturcji sam się prosił by je połączyć. Wyszły bardzo ciekawe lody. Dodam, że z uwagi na właściwości nasturcji małe dzieci nie powinny ich dużo jeść. 

Składniki 
330 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka skondensowanego nie słodzonego
kilka moreli bardzo dojrzałych,
4-6 kwiatów nasturcji,
2 płaskie łyżki cukru 


Morele miksujemy z kwiatami nasturcji. Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy pulpę ze zmiksowanych owoców i kwiatów. Dodajemy mleko i ubijamy. Mrozimy. Wyciągamy co godzina i miksujemy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione