26 września 2015

Jesienne kolory. Paprykowy sos uniwersalny.

Ten sos powstał w pełni lata, kiedy było mnóstwo papryk. Jak w piekarniku piekły się faszerowane papryki, wrzuciłam parę papryk dla których nie starczyło już farszu. Z piekarnika wyjęłam lekko zwęglone papryki, cudownie pachnące. Obrane aż się prosiły o obróbkę. I tak powstał pyszny, aromatyczny sos.  


Składniki
2 cebule
2 mięsiste pomidory 
2-3 papryki czerwone papryki
1 ząbek czosnku ( opcja )
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku

Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut. Wyjmujemy i wkładamy w aluminiową lub foliową torebkę, którą zamykamy i odkładamy na kilka minut. Ten zabieg ma na celu to by skóra z papryki  schodziła łatwiej. Na patelni przesmażamy cebule pokrojone w krążki. Potem dodajemy pomidory i ewentualnie ząbek czosnku. Robiłam dwie wersje i wolę tą bez czosnku. Dusimy tak, by warzywa nie były zbyt żywe w smaku. Dodajemy papryki w proszku. Studzimy. Paprykę obieramy, dodajemy do warzyw duszonych, miksujemy razem i dosalamy do smaku. 


Tak powstał sos uniwersalny który jest świetny do pieczonych i świeżych warzyw, do wędlin. Jest to też idealny sos do placków ziemniaczanych, gdy ktoś nie lubi gulaszowego czy śmietanowego sosu. Jest też świetny do papryk nadziewanych jako sos towarzyszący. W zależności od ilości papryk sos może być bardziej pomarańczowy lub czerwony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione