Żółte pomidory to już normalka. Nie budzą już takiej ciekawości jak kiedyś. I są bardzo smaczne. Ciekawe jest to, że sos z nich ma piękny kolor. To prosty i bardzo aromatyczny sos do drobiu. Ponieważ takie mięso jest dość mdłe w smaku, dobrze zrobić do niego sos o wyrazistym smaku i zapachu.
Składniki
1 -2 piersi z kurczaka lub 1/2 dużej piersi indyka
8 średnich pomidorów żółtych
1 papryka żółta lub czerwona
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól,
papryka słodka czerwona
1 chili ( opcja )
parę listków bazylii
parę listków szczawiku zajęczego ( opcja )
olej rzepakowy do smażenia
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę lub podłużne paski. Na patelni na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, za chwilę dodajemy pokrojone mięso. Smażymy do lekkiego zbrązowienia i dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki. Powinny przez kilka minut razem się gotować, trzeba dosolić, dodać słodką paprykę w proszku, zgniecione ząbki czosnku, chilli oraz listki bazylii i szczawiku zajęczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz