12 września 2015

Wakacyjny jeszcze sos z żółtych pomidorów.


Żółte pomidory to już normalka. Nie budzą już takiej ciekawości jak kiedyś. I są bardzo smaczne. Ciekawe jest to, że sos z nich ma piękny kolor. To prosty i bardzo aromatyczny sos do drobiu. Ponieważ takie mięso jest dość mdłe w smaku, dobrze zrobić do niego sos o wyrazistym smaku i zapachu. 


Składniki 

1 -2 piersi z kurczaka lub 1/2 dużej  piersi indyka 
8 średnich pomidorów żółtych
1 papryka żółta lub czerwona
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku 
sól, 
papryka słodka czerwona 
1 chili ( opcja )
parę listków bazylii
parę listków szczawiku zajęczego ( opcja )
olej rzepakowy do smażenia 

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę lub podłużne paski. Na patelni  na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, za chwilę dodajemy pokrojone mięso. Smażymy do lekkiego zbrązowienia i dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki. Powinny przez kilka minut razem się gotować, trzeba dosolić, dodać słodką paprykę w proszku, zgniecione ząbki czosnku, chilli oraz listki bazylii i szczawiku zajęczego.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione