Lubię sobie czasem poeksperymentować w kuchni. Co ja piszę ? Zazwyczaj to robię, zmieniając składniki lub dodając nowe:) Zimno na zewnątrz. Rozgrzewająca zupa jest bardzo pożądana. Chciałam też wykorzystać suszone limetki, które kupiłam na warsztacie kuchni perskiej. Jedna limetka nadaje bardzo dużo smaku. Aromatyzuje duży garnek zupy. Nie dodawałabym więcej. Oczywiście soczewica, najlepiej czerwona lub biała. Brązowa pasuje mi bardziej jako dodatek do warzyw czy mięs. Pastę pomidorowo- orzechową kupiłam na straganie tureckim w Radomiu. Pasta jest bardzo dobra jako dodatek do sosów czy zup. Można myślę zastąpić sosem pomidorowym i masą z utartych kilku orzechów włoskich. Taka zupa inspirowana kuchnią perską i nie tylko.
Składniki
1 por
2 marchewki
2 pietruszki
1 papryka zielona
3 l bulionu wołowo- drobiowego
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 suszona limonka
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka proszku curry madras mild
1/2 łyżeczki kurkumy
4 łyżki pasty pomidorowo-orzechowej
1/2 łyżeczki ostrej papryki ( opcjonalnie )
sól
pieprz
Pasuje pietruszka lub zielona kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz