28 marca 2017

Razowy kuskus na rukoli i kanapkach z bakłażana z mozzarellą

Różne są podejścia do gotowania. Podobno kobiety dzielą się na te które wolą gotować i te które lubią sprzątać. Jak rozmawiam z kobietami to zarysowują się wyraźne grupy zwolenniczek obu zajęć. Jeszcze nie spotkałam takiej, która w tym samym stopniu lubiłaby obie czynności. Co ciekawe, wokół mnie większość woli sprzątać. Są też oczywiście takie co to nie lubią ani tego, ani tamtego. Ale o tym może innym razem. O sprzątaniu nie będę pisać, bo jak się domyślacie nie jest to mój konik. Owszem, lubię porządek. Ale wolę gotować. Argumentem za sprzątaniem jest to, że jak się posprząta to porządek widać dłużej, niż to danie, nad którym czasem parę godzin się ślęczy w kuchni. Hmmm. Coś w tym jest. Choć nie do końca, szczególnie jak się ma małe, ruchliwe dzieciaczki, albo bałaganiarski zmysł. Porządek potrafi zniknąć równie szybko, jak domowa pizza ze śmietaną, cebulą i boczkiem. Jedzenie rzeczywiście potrafi znikać, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ale ile potem jest roboty dla kobiety lubiącej sprzątać ! Cały stos naczyń, no chyba że ma się na wyposażeniu domu zmywarkę. Taka sałatka z kuskusem na rukoli z bakłażanem wespół z mozzarellą potrafi zniknąć tak nagle jak dżin z lampy. Ale warto zrobić, widząc zadowolone twarze domowników. Bo to jest najważniejsze. 


300 gr razowego kuskusu
2 średnie bakłażany
1 kulka mozzarelli
2 garście rukoli
1 garść pestek dyni
kilkanaście suszonych pomidorów
garść oliwek
pęczek szczypiorku
2 gałązki selera naciowego 
sok z 1 cytryny
sól do smaku 
wędzone płatki papryki ostrej
garść pestek granatu
parę rodzynek 
parę łyżek oleju z zalewy suszonych pomidorów
olej do smażenia 

Bakłażan kroimy na skos w plastry grubości około 1 cm. Obsypujemy solą i odstawiamy na durszlak na 30 minut. Po tym czasie spłukujemy sól i osuszamy. Smażymy na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej z obu stron. Gotujemy kuskus około 8 minut. Mozzarellę kroimy w plastry niezbyt grube.  Na stronę grillowaną bakłażana kładziemy plasterek mozzarelli i przykrywamy plastrem bakłażana grillowanym z obu stron. Trzymamy na patelni, aż ser w środku się rozpuści. Rukolę myjemy i osuszamy. Układamy na dużym talerzu. Do ugotowanego kuskusu, odsączonego z wody dodajemy pokrojone : suszone pomidory, seler naciowy, oliwki, szczypior oraz sparzone rodzynki i uprażone na suchej patelni pestki dyni. Dosmaczamy solą i wędzonymi płatkami ostrej papryki. Dodajemy olej z zalewy z suszonych pomidorów oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy. Na rukoli układamy kanapki z bakłażana, na to kuskus z dodatkami. Posypujemy wszystko pestkami granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione