17 listopada 2016

Etiopska yndżera ( injera ) z doro łot i kyk alycza


Jakiś czas temu byłam na warsztacie kuchni etiopskiej. Uczyłam się tam przyrządzać typową potrawę etiopską - placek yndżera, który jest tym dla Etiopczyka czym chleb dla nas. Co prawda na warsztacie nie pokazano nam  jak od podstaw robi się ten chleb, ale zapamiętałam iż wystarczy trzydniowa fermentacja w ciepłym miejscu i można próbować. Udało mi się kupić w sklepie z superfoods, ogromnie teraz modnymi mąkę TEFF. Teff to endemiczne zboże etiopskie o polskiej nazwie miłka abisyńska. Byłam ciekawa efektu, bo na warsztacie nie były to placki z tej mąki, bo jak powiedział prowadzący kwaśny smak yndżery z miłki abisyńskiej nie odpowiada polskim gustom i receptura została zmieniona, podejrzewam że na mąkę z pszenicy. Jednak ja zdobyłam oryginalną mąkę teff, która na dodatek jest bezglutenowa. Placek powinno się serwować z różnymi sosami i dodatkami. Ja wybrałam dwa sosy. Jeden bardzo łagodny z grochu, a drugi z mięsem kurczaka. 


Składniki yndżery ( injera )
400 gr mąki teff
4 szklanki letniej wody 
sól do smaku
olej do smażenia

Mąkę przesiewamy i zalewamy letnią wodą , najlepiej w kamionkowym naczyniu. Naczynie powinno być większe, bo zawartość będzie fermentowała. Wierzch zakrywamy płócienną chustką i obwiązujemy gumką lub sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przygotowywania placków. Dosalamy do smaku. Można smażyć na oleju lub na dobrej patelni bez tłuszczu. Po wylaniu masy na patelnię grubszą warstwą niż na nasze naleśniki czekamy na pierwsze dziurki w cieście i nakrywamy naleśnik, by doszedł. To ciasto smaży się tylko z jednej strony. Po usmażeniu odkładamy placek do wystygnięcia. Nie należy kłaść jednej yndżery na drugą. Placek w smaku wychodzi rzeczywiście dość kwaśny. 


Sos z grochu - kyk alycza
1 szklanka grochu 
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1/2 łyżeczki kurkumy
1 - 1,5 szklanki wody
sól do smaku

Groch namaczamy na noc. Dusimy na oleju cebulę, tak by zbrązowiała i tworzyła jedną masę. Do tej masy dodajemy czosnek, kurkumę, groch i dolewamy wodę. Gotujemy aż groch stanie się miękki, w razie potrzeby trzeba dolać wody. Potrawę dosalamy do smaku. 


Sos do kurczaka - doro łot
4 udka kurczaka 
sok z 1 limonki
olej do smażenia
4 ząbki czosnku
1 kłącze imbiru
2 łyżki przyprawy barberie ( ew. ostra papryka )
sól do smaku

Udka myjemy , układamy na dnie naczynia, wyciskamy sok z 1 limonki i zalewamy wodą, tak by przykryły mięso. Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania przygotowujemy mieszankę typową dla kuchni etiopskiej. Dusimy na oleju cebulę, tak by zbrązowiała i tworzyła jedną masę. To podstawa. Do tego dodajemy drobno pokrojony imbir oraz wyciśnięty czosnek oraz berberie (  lub ostrą paprykę ). Udka wyjmujemy, dodajemy do masy z cebuli i przypraw i dodajemy trochę wody z gotowania. Dusimy razem z pół godziny, dosalając do smaku. 


Na placki układamy dodatki w postaci sosów oraz twarożek do złagodzenia smaku. 

5 komentarzy:

  1. Ile placków wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor płacą trochę nieinjerowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placek jest zrobiony jedynie ze sfermentowanej mąki teff, bez dodatku mąki pszennej. Z mąki pszennej albo z jej dodatkiem jest o wiele jaśniejszy.

      Usuń

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione