Zaczęła się jesień. Polska złota jesień. Moja ulubiona pora roku. Dania są wtedy bajecznie kolorowe. I pełne smaku zatrzymanego lata w warzywach, owocach i dzikich roślinach. Zazwyczaj znajduję łobodę zieloną ( komosę ) i jest jest dość dużo na polach. To popularny chwast. Można zastąpić łobodę fioletową tą zieloną. Nie osiągnie się co prawda tego fioletowego efektu, ale danie też będzie dobre. Ważne, by do dania dobrać dobrej jakości świeże produkty. Białą kiełbasę miałam zamówioną u osoby, która je robi w domu.
Składniki
pęczek fioletowej łobody
duża garść zielonego groszku
1 czerwona cebula
2 kiełbasek białej surowej kiełbasy
250 gr ricotty
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 opakowanie makaronu świderki
ser pecorino do posypania
Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebulka jest już przysmażona, dodajemy kiełbasę wyciągniętą z osłonki, a następnie łobodę pokrojoną na kawałki oraz groszek. Razem smażymy kilka minut, tak by kiełbasa nie była surowa i dodajemy ricottę. Doprawiamy do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Gotujemy w międzyczasie makaron al dente. Gdy makaron jest gotowy mieszamy sos z makaronem na patelni lub w innym naczyniu. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorące, posypane pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz