Facebook

Tarta z łososiem wędzonym, serem moelleuse genepi i solirodem


Czasem, choć rzadko korzystam z półproduktów w  postaci ciasta francuskiego. Ale taką miałam wizję oraz ciekawe składniki do wykorzystania. Ser moelleuse genepi ( ser typu raclette ) dojrzewa przez 40 dni w tunelu pod górą Sixt, w Alpach, który został specjalnie zaadoptowany jako naturalna jaskinia i dojrzewalnia serów. Twardy ser żółty z surowego mleka krowiego, obmywany w genepi, czyli ziołowym likierze z regionu Savoia. Dzięki temu nabiera intensywnego owocowego aromatu. Użyłam też przyprawy SOLIRÓD. To roślina podobna do skrzypu. Występuje na błotnistych wybrzeżach i plażach. Duże skupiska znajdują się w Wielkiej Brytanii i we Francji. Ma słonawy smak.




Składniki 

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 - 3 pomidory suszone z oliwy

kilka kaparów

3-4 cm białej części pora

parę gałązek pietruszki

pare łodyżek solirodu

2 jaja 
1 szklanka śmietany wiejskiej
100 gr łososia wędzonego 
50- 70  gr kawałek sera moelleuse ginepi ( ser typu raclette )

Schlodzone ciasto francuskie wykładamy na naczynie do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wcześniej przygotowujemy masę jajeczno- śmietanową. Na ciasto układamy składniki stałe, czyli pociętego w paseczki łososia, pomidora suszonego oraz kapary. Zalewamy przygotowaną wcześniej płynną masą i na wierzch wrzucamy malowniczo soliród, natkę pietruszki, por pocięty w drobne krążki i kawałki sera. Piekarnik nagrzany do ok 180 C. Pieczemy 15-20 min. Podajemy gorącą. Zimna też dobrze smakuje.

Komentarze