Wiosna w pełni, nie jest może ona teraz zbyt wiosenna, bo zimna albo upalna. Ale to czas odpowiedni, by zbierać młode czubki pokrzyw i zjadać ile się da. W formie pierożków z pokrzywą czy zup. Bo pokrzywa to źródło zdrowia, ma dużo cennych składników.
Składniki
ok 1 kg ziemniaków
2 garście pokrzyw
3 garście szczawiu
2 marchewki
1 por
1 cebula
listek lubczyku
2 łyżki masła lub oleju
sól
pieprz czarny
parę łyżek śmietany wiejskiej ( opcja )
dodatki
jajka na twardo
rzeżucha
czosnek niedźwiedzi
Wstawiamy w naczyniu obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, by gotowały się do miękkości z dodatkiem liści lubczyku. Na maśle lub oleju rzepakowym smażymy cebulę, por drobno pokrojone i marchew startą na dużych oczkach. Gdy zaczynają mięknąć dodajemy wcześniej blanszowaną i pokrojoną drobno pokrzywę. Chwilę razem smażymy. Do ugotowanych już ziemniaków dodajemy mieszankę warzyw i pokrzyw. Dodajemy też szczaw. Ja dodaję w całości najczęściej. Można posiekać jak kto woli. Po około pół godzinie dodajemy sól, pieprz czarny do smaku śmietanę. Można też jej nie dodawać. Podajemy z jajkiem na twardo i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz