20 maja 2015

Wiosennie. Zupa z młodych pokrzyw i szczawiu.

Wiosna w pełni, nie jest może ona teraz zbyt wiosenna, bo zimna albo upalna. Ale to czas odpowiedni, by zbierać młode czubki pokrzyw i zjadać ile się da. W formie pierożków z pokrzywą  czy zup.  Bo pokrzywa to źródło zdrowia, ma dużo cennych składników. 


Składniki

ok 1 kg ziemniaków
2  garście  pokrzyw
3 garście szczawiu
2 marchewki
1 por
1 cebula
listek lubczyku
2 łyżki masła lub oleju
sól
pieprz czarny
parę łyżek śmietany wiejskiej ( opcja )

dodatki
jajka na twardo
rzeżucha
czosnek niedźwiedzi

Wstawiamy w naczyniu obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, by gotowały się do miękkości z dodatkiem liści lubczyku.  Na maśle lub oleju rzepakowym smażymy cebulę, por drobno pokrojone i marchew startą na dużych oczkach. Gdy zaczynają mięknąć dodajemy wcześniej blanszowaną i pokrojoną drobno pokrzywę. Chwilę razem smażymy. Do ugotowanych już ziemniaków dodajemy mieszankę warzyw i pokrzyw. Dodajemy też szczaw. Ja dodaję w całości najczęściej. Można posiekać jak kto woli. Po około pół godzinie dodajemy sól, pieprz czarny do smaku śmietanę. Można też jej nie dodawać. Podajemy z jajkiem na twardo i zieleniną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione