22 maja 2015

Wiosennie. Zupa - krem z młodego czosnku.



To mój autorski przepis. Zrodził się, bo dostałam dary z działki. Młode pędy czosnku cudownie pachnące i tymianek groszkowy. Działka jak oaza w miejskiej dżungli. Pomyśleć, że tak ładnie może być w Warszawie wiosną.




Składniki

3-4 pędy młodego czosnku z liśćmi 
70 dag ziemniaków
2-3 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
3 listki lubczyku
parę kromek lekko czerstwej bułki wrocławskiej
parę listków tymianku groszkowego
pestki dyni 
czarny pieprz 
sól


Obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę smażymy na maśle z dodatkiem oleju, dodajemy pokrojone, nie zdrewniałe pędy młodego czosnku. Kilka minut. Przekładamy do garnka i dolewamy wody. Gotujemy do miękkości razem z lubczykiem. Dosmaczamy. Wyjmujemy lubczyk. Miksujemy. Podajemy z grzankami z bułki wrocławskiej i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Posypujemy zieleniną np. listkami aromatycznego tymianku groszkowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione