23 kwietnia 2017

Wiosenne kolory. Sos z kwiatów forsycji.

Kilka lat temu po raz pierwszy dodałam gałązki forsycji do koszyczka wielkanocnego. Pasowały do żółtej serwetki, którą kiedyś sama wyhaftowałam. I to się przyjęło. Co roku koszyczek jest żółty. Nie myślałam wtedy, że kwiaty forsycji są jadalne ! A one nie dość że są jadalne, to jeszcze mają zawierają bardzo ważny składnik, a mianowicie rutynę. A rutyna świetnie działa na wzmocnienie odporności. Trzeba dodać witaminę C i mamy gotowy, naturalny medykament. A jak się doda inne składniki można uzyskać ciekawy sos do jajek na Wielkanoc i nie tylko. Taki sos może być też świetnym dodatkiem do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Trzeba tylko dodać trochę majonezu.


3-4  gałązki pełne kwiatów forsycji,
1 łyżka soku z cytryny
200 ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka słodkiej musztardy szwedzkiej
lub 1/2 łyżeczki cukru
1 ugotowane żółtko
sól do smaku

Ugotowane żółtko dokładnie rozcieramy i dodajemy kwiaty forsycji ( zostawiając kilka do ozdoby ), musztardę lub cukier oraz sok. Dobrze miksujemy. Dosmaczamy solą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione