25 lipca 2015

Lato w pełni. Kwiaty cukinii nadziane na dwa sposoby.

Zakupy u Majlertów zawsze kończą się tym, że warzywa zajmują mi pół lodówki. Jadę po dwie trzy rzeczy, a wracam z całym naręczem warzyw i toreb. I z tysiącem pomysłów jak je zrobić. Po ostatniej wizycie wróciłam z kwiatami cukinii i szczypiorkiem czosnkowym. Żeńskie kwiaty cukinii  wyrastają z małej cukinii. Męskie rosną na delikatnej łodyżce. Zupełnie odwrotnie niż z ludźmi, a może nie ? Może to właśnie kobiety są silniejsze duchem ?  Ale wracając do kwiatów cukinii, to można jeść zarówno kwiaty męskie i żeńskie. Za komuny moja mama smażyła nam kwiaty, ale dyni. Cukinie nie były zbyt dostępne. Bardziej znane były kabaczki. Gdzie one zniknęły ? 
Przepis nie jest trudny i ma na celu przekonać tych, którzy jeszcze kwiatów nie jedli, by ich spróbowali, bo warto. Kwiaty powinny być jak najświeższe. Wtedy mają najwięcej walorów i napchać główki jest łatwo. Potem kwiaty się marszczą, wysuszają i trudno je nadziać. I farszu wchodzi o wiele mniej. Napychać można różnymi rodzajami sera białego. Może być klasyczna ricotta, ale też dobrze przyprawiony biały domowy twaróg czy ser bułgarski owczy. Niektórzy preferują ser kozi. U nas w domu najlepiej sprawdza się ricotta, albo sery bułgarskie krowie lub owcze. Dodatki mogą być różnorakie. Nawet zupełnie egzotyczne, jak krewetki z koperkiem w wietnamskim stylu czy labneh* z miodem i pistacjami, na sposób libański.  Tu proponuję dwa nadzienia. Dobrze końcówkę kwiatów żeńskich ( małą cukinię ) naciąć na końcu na krzyż. Kwiaty nadziewamy i kładziemy na rozgrzanej patelni pokrytej warstwą oleju rzepakowego. Lekko smażymy. Można smażyć w cieście naleśnikowym. Choć takie sauté *, bo są ładniejsze i zdrowsze :)

Labneh to ser popularny w kuchni Bliskiego Wschodu , robiony z jogurtu

Sauté-  to sposób przyrządzania potrawy na mocno rozgrzanym tłuszczu, bez panierowania.


Składniki

4 kwiaty cukinii
200 gr  serka miękkiego białego lekko słonego
kilka suszonych pomidorków drobno posiekanych
parę listków bazylii drobno posiekanych
sól
czarny pieprz
olej rzepakowy



Składniki
6 kwiatów cukinii
250 gr  serka ricotta
1/2 pęczka szczypioru czosnkowego drobno posiekanego
sól do smaku 
olej rzepakowy
płatki peperoni do posypania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Marchew w stylu libijskim.

Jeśli lubicie arabskie smaki, dość mocno podkręcone aromatem kminu rzymskiego to coś akurat dla Was. To danie dla zdecydowanych wielbici...

Wasze ulubione