To pyszna przekąska w stylu arabskim. Niezła sama w sobie, ale też świetna do dań typu kebab. Smak kiszonej cytryny jest niepowtarzalny. Kto nie próbował powinien jak najszybciej to zmienić. Być może niedługo sama spróbuję ukisić cytryny. Kiszone cytryny są używane w krajach północnej Afryki i w Indiach, ale chyba najczęściej w Maroku. Zamiast fety można zamiennie użyć sera bułgarskiego krowiego lub owczego, a nawet koziego. Nam najbardziej smakuje owczy ser bułgarski. Aromat pieczonej papryki i smak kiszonej cytryny w połączeniu z resztą składników tworzą niepowtarzalną i oryginalną jakość.
Składniki
4 duże mięsiste czerwone papryki
1 - 2 cytryny kiszone
garść kaparów
200 gr sera feta lub sera bułgarskiego
3-4 łyżki oliwy lub oleju arganowego
sól
Papryki w strąkach układamy na blasze lub ceramicznym naczyniu i opiekamy przez około pół godziny w piekarniku . Skórka papryk powinna się przypiec na brązowo. Papryki trzeba przenieść do naczynia, przykryć folią lub włożyć do foliowego worka na 20 minut. Papryki należy obrać ze skóry i pokroić na wzdłuż na 6-8 kawałków. Wcześniej trzeba paprykę pozbawić pestek. Cytryny kroimy w ósemki. Układamy papryki na talerzu, na to układamy cząstki cytryn, kruszymy ser, posypujemy kaparami i polewamy oliwą lub olejem arganowym. Można posolić, ale niekoniecznie, bo ser jest dość słony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz