W ten mglisty poranek wybrałam się na warsztat dyniowy. Miała go poprowadzić Asia Pruska z Gospodarstwa Rolnego Ludwika Majlerta. Przyjechała do Kuchni Funkcjonalnej z całą gromadą dyń i dyniątek.
Asia z dyniami GL Maksima u stóp. |
Dynia makaronowa zwana pyzą. |
Dynia makaronowa na pewno nie nadaje się na zupę. Podczas obróbki cieplnej miąższ dyni zamienia się w niteczki. Można to umiejętnie wykorzystać tworząc niepowtarzalne danie typu makaron z sosem w stylu włoskim. http://annapgk.blogspot.com/2014/10/jesienne-kolory-dynia-makaronowa-z.html
Futsu Black |
Piena Lunga |
Hokkaido zwana też Uchiki Kuri. |
Butternut inaczej piżmowa. |
Dynia piżmowa, czyli butternut. Podłużna, o fajnym kształcie przypominającym nieco dzwon. Kolor ciekawy beżowo- maślany. Aż prosi się o nadzianie, co też zrobiłam. Skórka niejadalna. Przedstawiam przepis na nadziewaną dynię piżmową.
Microware, czyli mikrofalówkowa |
Dynia Microware, czyli mikrofalówkowa. Mimo, że nie mam mikrofali i raczej nie zamierzam jej mieć. Zakupiłam, bo mi się spodobała wielkość dyni, które mieściły się w dłoniach. Nie nadaje się na zupę. Nadziałam ją wołowiną nieźle przyprawioną. Dynia mikrofalowa nadziewana.
Blue Ballet ma ciekawy niebiesko - morski kolor skórki, a w środku jest pomarańczowo- żółta. Nadaje się na zupy. Ja ją wykorzystałam do zrobienia hummusu dyniowego. To jest właśnie ten czas na zrobienie takiego hummusu. |
.
Dynia Muscat de Provance. Ma intensywny kolor pomarańczowy miąższu. Z zewnątrz koloru zielonego, przebarwiającego się w kolor beżowy. Świetna do wszelakich zastosowań. Ja ugotowałam z niej zupę. To jedna z naszych ulubionych zup w sezonie jesiennym. Oto przepis na zupę dyniową, naszą ulubioną.
Dynia Sampson o szarej skórce i pomarańczowym wnętrzu. Jest dobra zarówno do zupy- kremu, jak i do zapiekania. Ja ją wykorzystałam do zrobienia gnocchi. A oto przepis na gnocchi di zucca.
W restauracji na brunch podano kilka ciekawych propozycji, m.in lazanię gdzie płaty ciasta makaronowego zostały zastąpione płatami dyni piena lunga. Pomiędzy płatami był farsz z sera koziego. Było też kilka bardzo interesujących dań.
W restauracji na brunch podano kilka ciekawych propozycji, m.in lazanię gdzie płaty ciasta makaronowego zostały zastąpione płatami dyni piena lunga. Pomiędzy płatami był farsz z sera koziego. Było też kilka bardzo interesujących dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz