Długo szukałam w różnych go w sklepach eko i nie tylko w takich sklepach, ale to nic nie dało. Słyszałam tylko, że był z Niemiec, ale już dawno nie było i się nie zanosi, że będzie. A teraz podczas pandemii to zupełnie niemożliwe. Syrop buraczany.
A już podczas letniego pikniku w Łukówcu wpadł mi do głowy pomysł, żeby ten warkocz koniecznie zrobić. Można na nim było spróbować przysmaków kuchni Urzecza. Oprócz wspomnianego warkocza można było spróbować zupy śliwkowej oraz barszczu buraczano-chrzanowego.
No cóż, klamka zapadła. Można było jeszcze zrobić to ciasto z miodem, ale jakoś miałam straszną ochotę na ten syrop z buraka cukrowego. Jak on smakuje ? Gdy utknęłam w domu z moim małym synem z uwagi na koronowirus pomysł by zrobić to ciasto . A jak mam ochotę coś zrobić, to czasem taka myśl mnie dręczy nawet przed snem. I to myślenie spowodowało, że przypomniało mi się już prawie śpiąc, że podczas odwiedzin w Olenderskim Parku Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce koło Torunia kupiłam powidła olenderskie. A są one zrobione właśnie z buraków cukrowych z dodatkiem jabłek oraz dyni. Tu Olędrzy i tam Olędrzy mieszkali. Chyba można to jakoś pogodzić ?
Bardziej do tego specjału pasuje mi nazwa wieniec drożdżowy, ale teraz to jakoś źle się obecnie kojarzy. Swoją wersję przysmaku z Urzecza zrobiłam troszeczkę inaczej, bo z połowy składników. Wychodzi z tego jeden placek. Podaję moje proporcje tutaj, a pod spodem przepis na warkocz z Urzecza w oryginalnym brzmieniu i z oryginalnym dodatkami ze strony Nadwiślańskie Urzecze.
4 g drożdży suszonych drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej
75 g masła
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
3 łyżki powideł olenderskich
2 garście orzechów włoskich
Mleko podgrzać w garnku i dodać cukier, cukier wanilinowy oraz
jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę i sól,
mieszaninę mleka z jajami i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Stolnicę lekko oprószyć mąką, a ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować powidłami i pokrojonymi orzechami włoskimi.
Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem przeciąć ją wzdłuż,
zostawiając jeden z końców nie przecięty. Dwa końce ciasta spleść jak
warkocz, a następnie zawinąć do środka jak wieniec.
Ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe
miejsce, na około 20-30 minut. Ja włożyłam do piekarnika na minimalną temperaturę. Piec w temperaturze 180ºC przez około
40 minut ( góra -dół).
Drożdżowy warkocz z syropem z buraka cukrowego i orzechami włoskimi - przysmak Urzecza ze strony Nadwiślańskie Urzecze..
Wśród słodkości, ciasto drożdżowe niepodzielnie królowało na urzeckich
stołach. Wariantów było sporo - drożdżowe z kruszonką, z rodzynkami czy
w formie strucli z powidłami. Najsmaczniejsze
prosto z pieca, popijane szklanką mleka.
Składniki na rozczyn:
1/2 szklanki letniego mleka
25 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
W niedużym garnku podgrzać mleko (mleko musi być letnie, zbyt wysoka
temperatura zabija drożdże), dodać rozkruszone drożdże i cukier.
Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Dodać mąkę, wymieszać, by nie
było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
20 minut (rozczyn szybko rośnie, dlatego warto uważać, żeby nie zaczął
uciekać nam z garnka)
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 4,5 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanki letniego mleka
• 125 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
• 1/3 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 2 duże jajka
• 1 żółtko
• szczypta soli
Mleko podgrzać w garnku, do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy oraz
jajka i żółtko, wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy użyciu
trzepaczki. Masło roztopić i lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę,
dodać mleko z jajkami, szczyptę soli i przestudzone masło. Wyrabiać aż
ciasto będzie miękkie i elastyczne (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać
mąki). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 60 minut.
Składniki na nadzienie:
1,5 - 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
100 ml syropu z buraka cukrowego (można zastąpić miodem nawłociowym)
4 łyżki cukru
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Stolnicę
dobrze oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować
syropem z buraka cukrowego, posypać cukrem i zmielonymi orzechami.
Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż,
zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą jak
warkocz, a następnie zawinąć do środka jak na zdjęciu. Ułożyć na
blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte, w ciepłe
miejsce, na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około
40-45 minut (funkcja góra -dół).
Ciasto można dodatkowo ozdobić lukrem (1/3 szklanki cukru pudru rozrobić z odrobiną mleka).