Amerykanie dziś obchodzą święto Dziękczynienia. Jak się okazuje jest to wspólne święto amerykańsko-kanadyjskie, ale Kanadyjczycy obchodzą je w innym dniu. Byłam na spotkaniu kulinarnym, gdzie w międzynarodowym gronie zjadaliśmy pyszne dania, które zazwyczaj je się w ten ważny dzień w USA. Serwowali oczywiście rodowici Amerykanie.
Oprócz dań, które spróbowałam są serwowane inne dania jak dania z dyni, z dodatkiem żurawiny, zapiekanki z różnymi warzywami czy też ciasta ze słodkich ziemniaków czy też z dynią czy z orzechami pecan.
Moment dodawania smażonej chrupiącej cebulki do zapiekanki z fasolką szparagową.
Oto stół pełen wspaniałości. Jest tam też zapiekanka z selera naciowego z pieczonym chlebem.
Musiały oczywiście być indyki, soczyste i serwowane z bardzo dobrym sosem.
Zapiekanka z mięsem mielonym z groszkiem i marchewką.
Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową
Puree ziemniaczane ( Mashed Potatoes ) często też robione ze słodkich ziemniaków, a nad nim klasyczna zapiekanka - makaron z serem ( Mac and cheese )
Brukselka pieczona z boczkiem ( lub pancettą ) Brussels Sprouts with Bacon
Domowy sos do pieczonego indyka ( Homemade Gravy )
Nie mogło też zabraknąć klasycznego, staromodnego placka z jablkami. Apple pie.
Było pysznie !