dynia piżmowa i ozdobna |
Dynia piżmowa nadziewana
1 dynia piżmowa
20 dag boczku
2 łyżki masła
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka pachnotki fioletowej
1/2 pęczka laksy ( rau ram po wietnamsku )
1- 2 ząbki czosnku
1-2 chilli
1 cebula
sos rybny
sos ostrygowy
sok z 1 limonki
oliwa do smażenia
pieprz,
sól
Parę godzin wcześniej boczek pokrojony w średnią kostkę wrzucamy do marynaty z sosu rybnego, połowy soku z limonki i miodu. Dynię należy przekroić na pół oraz wybrać nasiona. Wnętrze dyni potraktować masłem 1 drobno zmiażdżonym czosnkiem, posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na około 180 C na 40 minut. Gdy miąższ jest miękki jest gotowa do dalszej obróbki. Wybrać miąższ, zostawiając około 1 cm od brzegu. Boczek przesmażamy krótko na oleju, razem z cebulą oraz czosnkiem. Następnie mieszamy boczek z miąższem dyni, pokrojoną pachnotką i laksą oraz chilli, dodajemy do smaku sosu rybnego oraz ostrygowego. Dosmaczamy pieprzem świeżo zmielonym i solą. Nafaszerować dynię i wsadzić do piekarnika na 15 minut w temp. 180 C. Skropić pozostałym sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Muffinki dyniowe z figami
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni,
kilka fig pokrojonych drobno,
4 jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego
garść ziaren ostropestu
sól
Dynię startą na drobnych oczkach lub w mikserze mieszamy z jajkami oraz olejem i ubijamy trzepaczką. Suche produkty mieszamy łyżką. Następnie szybko mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy drobno pokrojone figi i wkładamy ciasto do foremek do połowy wysokości. Posypujemy ostropestem. Pieką się ok 30 min. w temperaturze 180 C. Najlepszy byłby piekarnik z termoobiegiem. Wierzch powinien być rumiany.
Ps. Nasiona ostropestu można już kupić. Warto od czasu do czasu użyć ich w swojej kuchni. A dlaczego ? Są uważane za obrońcę wątroby, bo zawierają sylimarynę. Ona chroni przed działaniem wielu trucizn i regeneruje wątrobę.