23 lipca 2016

Pełnia lata. Lody jeżynowe.

Już dawno nie wrzucałam na blog żadnych przepisów na lody, co nie znaczy że ich nie robię. Robię różne. W zależności od tego co mnie najdzie. Zazwyczaj z dodatkiem sezonowych owoców, ale czasem chcę wypróbować nowe smaki, jak lody z sahlepem i gumą arabską albo z solonym karmelem. Ale teraz mamy pełnię lata i najlepiej jest wykorzystać to co nam daje natura. Jeżyny i maliny od rodziców z ogródka, czyli to co najlepsze. 


Składniki 
3 garście jeżyn
1 garść malin
parę łyżek cukru waniliowego
300 ml śmietanki 30 %
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta tonki ( opcja ) 

Jeżyny i maliny myjemy. Maliny myjemy delikatnie, uważając by się nie zgniotły. Pozbawiamy owoce szypułek po wysuszeniu. Miksujemy dokładnie na jedną masę. Śmietankę ubijamy razem z cukrem. Oczywiście cukru dodajemy  do smaku. Do ubitej śmietanki dodajemy mleko skondensowane oraz zmiksowane owoce.Ścieramy tonkę.  Próbujemy, możemy dodać jeszcze cukru do smaku.  Jeżyny są kapryśne, potrafią być mniej lub bardziej słodkie. Zależy ile słońca dostały w prezencie.  Masę dokładnie mieszamy. Mrozimy. Wyjmujemy po około godzinie. Czynność powtarzamy kilka razy, ale potem po około 40 minutach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione