08 lipca 2016

Lato w pełni. Tarta z jagodami

Pomysł na tartę zrodził się nagle, wieczorem. A to dlatego że zostało trochę jagód i chęć by zjeść jakieś ciacho. Wyszło pyszne. Do przepisu został wykorzystany przepis na kruche ciasto z tego przepisu http://annapgk.blogspot.com/2014/01/zimowo-tarta-z-brukselka.html , bo z dobrych, sprawdzonych przepisów się korzysta. Płatki róż są z ogródka, niczym nie skrapiane. Organiczne. 


Składniki 
2 duże garście jagód
2 garście płatków róż
1 czubata łyżka cukru
1 jajko
150 gr śmietany 18 %
kruche ciasto

Gotowe zagniecione ciasto rozprowadzamy po blaszce do pieczenia i zostawiamy około 0,3 cm brzeg. Podpiekamy parę minut, tak by ciasto nie było surowe, ale by nie było brązowe. Na tak podpieczony blat układamy płatki róż, posypujemy je cukrem i na to wysypujemy jagody. Zapiekamy 15 minut, następnie zalewamy jeszcze gorący placek mieszaniną jajka ze śmietaną. Zapiekamy, aż masa się zetnie. Około 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione