20 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka. Nowalijki na stół.

To jest sałatka, która zawsze się pojawiała u nas w domu  wraz z pierwszymi nowalijkami. Za czasów PRL. Teraz gdy można wszystkie te składniki dostać na co dzień w sklepach  i to przez cały rok, nowalijki nie są już takim rarytasem. Warto jednak kupić dobrej jakości warzywa lub je znaleźć, wiejskie jajka i śmietanę i zrobić sobie taką sałatkę.  W oryginalnej wersji nie było żadnych dzikich roślin, ani kwiatów. Czasem rozcierałam żółtko ze śmietaną, by sos miał ładny żółty kolor. 



Składniki
1 główka sałaty
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek wężowy
1 garść listków szpinaku ( opcja )
1 garść liści szczawiu ( opcja )
1 pęczek szczypiorku
kilka kwiatów stokrotek ( opcja )
rzeżucha
3 jajka ugotowane na twardo
parę łyżek wiejskiej śmietany
1 łyżka majonezu (opcja)
sól do smaku


Składniki rwiemy lub kroimy, ewentualnie skubiemy. Jaja siekamy. Dodajemy śmietanę lub śmietanę wymieszaną z majonezem. Solimy do smaku. Wcinamy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Marchew w stylu libijskim.

Jeśli lubicie arabskie smaki, dość mocno podkręcone aromatem kminu rzymskiego to coś akurat dla Was. To danie dla zdecydowanych wielbici...

Wasze ulubione