24 kwietnia 2016

Kurczak w miodzie z mniszka z liśćmi młodej czarnej porzeczki.

Ten przepis podpatrzyłam u Okrasy. Nie widziałam całego odcinka, ale zaintrygował mnie dodatek do dania liści czarnych porzeczek oraz miodu z mniszka lekarskiego. O ile liście czarnych porzeczek to nie problem, bo teraz jest czas na młode, piękne i zielone, to miodku z mniszka nie miałam. Na szczęście wici się szybko roznoszą i już wkrótce od koleżanki mojej mamy dostałam 2 słoiczki tego specjału. Pani Grażynko dziękuję ! Czarną gorczycą zakupiłam w sklepie z indyjską żywnością i już miałam komplet. Oczywiście przepis Okrasy uległ modyfikacji. Polecam szczególnie teraz, gdy są młodziutkie liście czarnej porzeczki o cudownym zapachu i możliwość zrobienia miodu z mniszka lekarskiego.  


Składniki
9-10 pałek z kurczaka
3- 4 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
spora garść liści  czarnej porzeczki
2 łyżki ziaren czarnej gorczycy
1 limonka lub cytryna
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku
3- 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowujemy marynatę z miodu, namoczonej kilka minut gorczycy w małej ilości wody, soku  z limonki lub cytryny, zmiażdżonego lub pokrojonego czosnku, pieprzu, soli oraz oleju rzepakowego. Posypujemy połową liści czarnej porzeczki. Kurczak może leżeć w tej marynacie kilka minut albo kilka godzin. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu razem z marynatą i posypujemy pozostałymi liśćmi czarnej porzeczki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami. 









2 komentarze:

  1. Namoczonej kilka minut gorczycy w czym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W małej ilości zimnej wody. Ale tylko wtedy, gdy mamy krótko marynować. Gdy kilka godzin wystarczy, że gorczyca namoknie w pozostałych składnikach marynaty.

      Usuń

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione