27 marca 2019

Żurek

Co w duszy gra, a raczej co w garze ma ? Żurek czy barszcz biały ? Barszcz biały to specjalność z mojego regionu. Zupa z ukiszonej mąki pszennej z wędliną pieczoną lub wędzoną wiejską kiełbasą, zabielana śmietaną wiejską. Żurek był u nas nieznany. Jednak obecnie w ramach wędrówek po kuchniach regionalnych, jak najbardziej znany i lubiany. Co jest dodatkowym atutem ? Nie ma pszenicy. Jest ukiszona mąka żytnia. Zupa jest ciemniejsza i ostrzejsza w smaku. Wyraźniejsza. Żurek serwowany z białą kiełbasą. Może być zrobiony na dobrych kościach wołowych, albo np. na ogonie wołowym, gotowanym co najmniej trzy godziny.  Serwowany na Śniadanie Wielkanocne, albo na jakieś inne śniadanie lub obiad. Jak na obiad to np. z dodatkowymi ziemniakami tłuczonymi. 



Zakwas
7-8 czubatych łyżek mąki żytniej 2000 lub chlebowej żytniej
3-4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
parę ziarenek pieprzu
2-3 kulki ziela angielskiego

Mąkę żytnią zalewamy letnią przegotowaną wodą. Najlepszy będzie kamionkowy garnek, ewentualnie słoik. Dorzucamy 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Przykrywamy lnianą lub bawełnianą czystą tkaniną. Najlepiej obwiązać naczynie np. sznurkiem czy gumką, by do środka nie dostały się owady. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zimą stawiam naczynie przy kaloryferze. Raz dziennie powinno się przemieszać drewnianą łyżką. Gotowy zakwas ma lekki kwaśny zapach, ale przyjemny. 


Żurek

zakwas
1 ogon wołowy lub kości wołowe( opcja ) 
3-4 ząbki czosnku 
sól do smaku
kilka liści laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
ziarenka czarnego pieprzu
garść majeranku
pieprz ziołowy ( opcja )

Gotujemy wywar na ogonie wołowym lub kościach. Można też zrobić żurek na wodzie lub na wodzie z gotowania np. szynki czy kiełbasy. Do wywaru do gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gdy jest gotowy wlewamy przecedzony zakwas oraz dodajemy sól do smaku pieprz, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz sporo majeranku. Można dodać pieprzu ziołowego.  Świetny dodatek to biała kiełbasa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione