10 marca 2018

Zimowa pasta z awokado.

Są dania tak proste, że zrobią je nawet dzieci i tak pyszne, że zjedzą je wszyscy. Wersja letnia to guacamole z soczystym, pełnym smaku pomidorem. Wersja zimowa zawiera li tylko awokado oraz cebulę, przyprawy i sok z limonki. Wystarczy wybrać dość dojrzałe awokado.  najlepiej kilka. Trzeba zwrócić uwagę na ogonek. Gdy się trzyma mocno awokado jest jeszcze niedojrzałe, a gdy już wypadł, to po ptokach. Mamy składniki i wtedy rzecz najważniejsza. Uczymy latorośl taką która już może nożem operować ( cebulę trzeba drobno pokroić ) jak zrobić taką pastę. Najlepiej by było by dziecię polubiło ten smak niemożebnie. Wtedy samo będzie nam tę pastę robić, a nawet sama poleci do sklepu po awokado. 
Awokado jest świetne dla mózgu i nie tylko, więc mój wpis dzisiejszy dedykuję studentom kującym obecnie do sesji. Warto się oderwać na chwilę od nauki o nienasyconych kwasach tłuszczowych i poszukać szybko ich źródła. Awokado jest ich świetnym źródłem. Zrobić pastę, zjeść i znów do nauki. Uczącym się innych ciekawych rzeczy też polecam. 


2-3 awokado
1 średnia czerwona cebula
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki świeżo utartego kminu rzymskiego
sól do smaku
ostra papryka ( opcja )

chipsy kukurydziane " tortilla"  do podania ( opcja )

Awokado kroimy na pół, miąższ za pomocą łyżeczki wyciągamy ze środka. Tymczasowo wkładamy pestkę do miseczki z miąższem, to nie będzie ciemniał. Dodajemy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, sól do smaku, świeżo utarty kmin rzymski i sok z limonki. Amatorzy ostrych wrażeń mogą dodać pokrojone ostre papryczki. 
Można serwować z chipsami kukurydzianymi typu tortilla domowymi lub kupnymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione