Ten makaron można coraz częściej dostać nie tylko w specjalnych sklepach z orientalną żywnością, ale nawet w dyskontach. Mowa o makaronie SOBA. Jest robiony w mąki gryczanej, z dodatkami mąki pszennej czy sproszkowanej zielonej herbaty. Na razie spotkałam się tylko z dodatkiem mąki pszennej. Można z niego szybko zrobić danie, które jest samodzielną przekąską lub służy jako dodatek do mięs czy ryby. Makaron jest sprzedawany w opakowaniach, gdzie makaron jest podzielony na 4 części przewiązane cienkim papierem. Jedna porcja makaronu jest idealną porcją na 1 osobę. Moja wersja jest wegańska, bez gotowania w płatkach bonito. Tylko z dodatkiem sosu sojowego, oleju sezamowego i ziarenek sezamu prażonych lub nie. Można posypać dymką. Ja nie przepadam za kaszą gryczaną, a ten makaron mnie urzekł. Spróbujcie koniecznie.
Składniki dla 1 osoby
1 wiązka makaronu soba
ok 2 łyżki sosu sojowego
ok 2-3 łyżeczki oleju sezamowego
1 czubata łyżka sezamu
1 łyżka posiekanej dymki ( opcja )
Gotujemy makaron, około 3 minut. Odsączamy, mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym i posypujemy ziarenkami sezamu, prażonymi lub nie. Można też makaron posypać drobno posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz