08 listopada 2014

Muffinki karobowe z kremem z białej czekolady.


Po warsztacie pieczenia i dekorowania cupcake'ów zapragnęłam wykorzystać nowo zdobytą wiedzę w praktyce. Szczególnie zasmakował mi krem do mufiinek z białej czekolady. Oto przepis na bardzo smaczne muffinki, szczególnie dla dzieci. Wykorzystałam do przepisu mączkę chleba świętojańskiego ( Karob ).  Ma kolor ciemnobrązowy, smakiem przypomina lekko osłodzone kakao. Zawiera mało tłuszczu i nie zawiera kofeiny. Co ciekawe nazwę swą zawdzięcza Janowi Chrzcicielowi, gdyż tą właśnie rośliną się żywił. 

Krem 
250 gr mascarpone
2 łyżki śmietany 36 %
100 gr  białej czekolady,
Rozpuścić czekoladę ze śmietaną. Przestudzić lekko i połączyć z mascarpone.


Muffinki ( składniki )

150 gr maki pszennej
50 gr mąki orkiszowej
100 gr cukru trzcinowego
2 łyżki mączki  z chleba świętojańskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
90 gr masła
20 gr czekolady ( gorzkiej lub mlecznej )
2 dość dojrzałe banany


Sypkie składniki wsypać do jednego naczynia i wymieszać. W drugim wymieszać jajka, masło i olej. Banany rozgnieść widelcem. Wymieszać składniki sypkie i płynne oraz miazgę z banana dokładnie.  Foremki do muffinek wypełnić do połowy masą. Czekoladą połamaną na małe kawałki posypać wierzch muffinek. Piec 20  minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ostudzeniu udekorować kremem i owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione