Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie o podróżach, kilka lat temu. Zrobiłam bo zaciekawiły mnie nietypowe składniki. Mięso i wino czerwone razem ze skórką od pomarańczy i cynamonem. Efekt wyszedł dość ciekawy i nietypowy. Przepis na nie pochodził z jednej z greckich wysp. Tego już nie zanotowałam. Dodam że dodatek świeżego tymianku robi różnicę. Ja zmodyfikowałam przepis dodając sok z pomarańczy świeżo wyciśniętej do smażonego mięsa.
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
1 duża pomarańcza
sól do smaku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka tymianku ( świeżego więcej )
oliwa z oliwek do smażenia
Z pomarańczy ocieramy skórkę. Trochę zostawiamy do dekoracji. Składniki mieszamy dokładnie ( oprócz soku z pomarańczy ), najlepiej rękoma. Formujemy podłużne kiełbaski. Smażymy na rozgrzanej oliwie, tak by nie były surowe w środku. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy. Krótko redukujemy i posypujemy świeżym tymiankiem oraz otartą skórką z pomarańczy.
Można serwować z bagietką, ryżem oraz tzaziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz