04 stycznia 2018

Placki z batatów z sosem czosnkowo-limonkowym


Czasem kupuję jednego batata zupełnie nie wiedząc co z nim potem zrobię. Biorę do ręki całkiem duży, oglądam, dotykam skórki i wkładam do koszyka. Z jednego batata można zrobić mnóstwo rzeczy i to dla całej czteroosobowej rodziny. Albo egzotyczną zupę albo pożywną sałatkę. Tym razem miałam ochotę na placki. Podobne do takich naszych placków ziemniaczanych, ale trochę jednak inne. Ponieważ bataty mają słodki posmak, trzeba go zrównoważyć czymś kwaśnym najlepiej. Świetnie będą smakowały z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. 


Składniki
placki
1 duży batat o wadze około 500 gr
1 średnia cebula
1/2 pęczka pietruszki ( opcja ) 
2-3 jajka 
4-5 łyżek mąki orkiszowej ( lub pszennej )
słodka i ostra mielona papryka do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

sos
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu ( opcja )
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki lub cytryny
sól do smaku

dodatkowo
czarnuszka do posypania
rukola, awokado 
świeża kolendra, 

Bataty trzemy na tarce na dużych oczkach lub wykorzystujemy niecnie robota kuchennego, co ja uczyniłam. Dodajemy jajka, przesianą mąkę orkiszową, drobno pokrojoną pietruszkę i cebulę i doprawiamy do smaku. 
Przygotowujemy sos mieszając jogurt z majonezem i z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy sok z limonki lub cytryny. Solimy do smaku. Mieszamy dokładnie. 
Smażymy na gorącym oleju, formując średnie placki. Smażymy z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach. 
Serwujemy podane na listkach rukoli, polane sosem czosnkowo-limonkowym, posypujemy czarnuszką. By danie było obfitsze, możemy dodać np. awokado pokrojone w paski. Można też posypać je świeżą kolendrą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione