Na ten warsztat jechałam z chęcią poznania nowych smaków. Już w tramwaju jadącym z Pragi Południe widziałam Panią, o której pomyślałam że będzie prowadzącą. I to okazało się prawdą. Jechała ze mną Pani Emira z Kirgistanu, ujmująca i ciekawa osoba. W Kirgistanie była dziennikarką. Ale musiała opuścić kraj. Kirgistan jest niepodległy od 1991 roku. mieszka tam ok 110 narodowości, a państwo liczy 5,5 mln obywateli.
Mieliśmy w planach zrobić lepioszkę, czyli rodzaj kirgiskiego chlebka. Robienie tego chleba to cała filozofia. Najlepsze są oczywiście z pieca opalanego drewnem. W takim piecu placki przykleja się na bokach pieca. Piec gliniany tandor jest prawie nie do zastąpienia. Prawie, bo my je zrobiliśmy w piekarniku. Oryginalny piec tandor powinien być opalany drewnem. Ale te nazwy, zarówno chlebka, jak i pieca do ich wypiekania przypominają hinduskie nazwy.
Składniki są proste jak widać : mleko, jaja, mąka, cukier, drożdże, masło i sól. Drożdże nie zawsze są składnikiem lepioszki. Choć obecnie większość jest wyrabiana z drożdżami. W Kirgistanie często używa się do wyrobu lepioszek tłuszczu baraniego, co nadaje jej specyficzny smak.
Ważne by uformować zgrabny placuszek z wgłębieniem. W środku jest zagłębienie. Do wypieku dla większej ilości osób stosuje się specjalne stemple z kolcami. Stempluje się środek lepioszki. W domu wystarczy z powodzeniem widelec. W tym miejscu ciasto nie urośnie.
Przed włożeniem do piekarnika dobrze lepioszkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciekawy dip: ogórek, papryczka chilli, czosnek, sól i dobry jogurt, może być całkiem gęsty.
Podczas warsztatu pani Elmira opowiadała nam o swoim kraju. Jego mieszkańcach, historii i konieczności wyjechania z niego.
To męska kirgiska czapka filcowa.
Lepioszki w całej okazałości. Każdy starał się zrobić oryginalny, by później go rozpoznać. Bo wszystkie lądowały razem w piekarniku. Tradycyjne lepioszki są takie same.
Czy moja lepioszka w kształcie korony nie jest oryginalna ? I nie do pomylenia z żadną inną. A że wcale do lepioszki niepodobna ? Trudno. Za to była pyszna z tym dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz