Jak wiadomo gruzińskie przystawki są przepyszne. Już robiłam roladki z bakłażana. ten przepis czeka na umieszczenie. Niedawno było pchali ze szpinaku. Tą przystawkę zrobiłam też na ostatnie spotkanie grupy Zdrowo Podjeść. Okazało się, że było też pchali z buraka, tym razem nie przeze mnie przygotowane.
1/ 2 kg fasolki szparagowej
1/2 pęczka zieleniny
100 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka utsho suneli
dużo zmielonej ostrej papryki,
sól do smaku
pestki granatu do ozdoby
Fasolkę ugotować i po przestudzeniu wycisnąć nadmiar wody. Zblenderować. Zieleninę drobno posiekać. Orzechy włoskie zmielić i dodać, jak również zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Posolić do smaku. Dokładnie wymieszać. Formować kulki lub owalne kształty, posypać pestkami granatu. Można jeszcze posypać ostrą papryką.
co to utsho suneli i czy można czymś zastąpić/pominąć?
OdpowiedzUsuńTo typowa przyprawa gruzińska. Kozieradka błękitna. Niewiele ma wspólnego z dobrze nam znaną kozieradką. Ciężko ją czymś zastąpić, bo ma specyficzny, ciekawy smak. Dziś specjalnie poszukałam czy da się ją dostać w Polsce. Oto link, ale chcę dodać, że nie sprawdzałam tej firmy, ani tego konkretnie producenta. Sama jestem ciekawa czy ma ten smak. Mój zapasik się niedlugo skończy. http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Utsho-suneli-40g-d603.htm Mam nadzieję, że pomogłam :)
OdpowiedzUsuńMożna też pomiąć ten składnik i dodać trochę mielonej kolendry.
OdpowiedzUsuń