Jesień kolorowo wkracza do kuchni. To moja ulubiona pora roku. Można teraz kupić świeże figi i soczyste gruszki, choć ja wolę takie bardzo twarde, że aż trudno gryźć :) Co nieco powstało spontanicznie i dość szybko, po ogarnięciu kuchni wzrokiem i wypatrzeniu kilku nowych składników :) W sklepie zielarskim znalazłam ziarna konopi, smakujące ciut podobnie jak słonecznik. Są bogate w kwasy omega 3 i 6. A olej z orzechów makadamia można spożywać na surowo, jest też świetny do smażenia w wysokich temperaturach. Do tego orzechy pekan.
Składniki dla 2 osób.
2 figi
2 gruszki
garść orzechów pekan
trochę sera wędzonego carskiego
kilka listków melisy
łyżeczka uprażonych ziaren konopi
olej z orzechów makadamia
sok z cytryny
garść płatków nagietka
sól do smaku
Figi i gruszki kroimy w półplasterki, układamy półkoliście. Posypujemy orzechami, startym serem wędzonym, uprażonymi ziarnami konopi. Polewamy olejem i spryskujemy sokiem z cytryny. Posypujemy listkami melisy oraz płatkami kwiatów nagietka.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz