07 września 2013

Deser bananalnie prosty. Kuchnia tajska. KLUAY BUAT CHEE.





Deser bananalnie prosty
   
Deser który jest naprawdę prosty i nie czasochłonny. Ma pochodzenie orientalne.  Każdy sobie z nim może poradzić. Podstawą są banany, ale dość twarde i mleko kokosowe. Sekret smaku tkwi jednak w dodatkach, anyżu gwiazdkowatym oraz korze cynamonu. Można dodać wanilii. Porcja dla 4 osób na mały deserek lub 2 bardzo lubiących słodycze. Ogólnie przyjmuje się ilość jednego banana na głowę :)


Składniki

4 banany dość twarde, takie przejrzałe mogą się rozpaść na kawałki, poza tym mają inny smak niż te twarde.
3/4 puszki mleka kokosowego
1 gwiazdka anyżu 
1 kawałek kory cynamonu ( ewentualnie można dodać w proszku )
trochę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( opcjonalnie )
cukier trzcinowy lub palmowy do smaku  ( jak kto lubi słodko :)


Banany kroimy w dość grube kawałki i wrzucamy do mleczka kokosowego w rondelku. Dodajemy cynamon, anyż i cukier oraz ewentualnie cukier waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Podajemy gorące. 
Dzieci to uwielbiają.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione