Deser bananalnie prosty
Deser który jest naprawdę prosty i nie czasochłonny. Ma pochodzenie orientalne. Każdy sobie z nim może poradzić. Podstawą są banany, ale dość twarde i mleko kokosowe. Sekret smaku tkwi jednak w dodatkach, anyżu gwiazdkowatym oraz korze cynamonu. Można dodać wanilii. Porcja dla 4 osób na mały deserek lub 2 bardzo lubiących słodycze. Ogólnie przyjmuje się ilość jednego banana na głowę :)
Składniki
4 banany dość twarde, takie przejrzałe mogą się rozpaść na kawałki, poza tym mają inny smak niż te twarde.
3/4 puszki mleka kokosowego
1 gwiazdka anyżu
1 kawałek kory cynamonu ( ewentualnie można dodać w proszku )
trochę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( opcjonalnie )
cukier trzcinowy lub palmowy do smaku ( jak kto lubi słodko :)
Banany kroimy w dość grube kawałki i wrzucamy do mleczka kokosowego w rondelku. Dodajemy cynamon, anyż i cukier oraz ewentualnie cukier waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Podajemy gorące.
Dzieci to uwielbiają.
Podajemy gorące.
Dzieci to uwielbiają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz