Długotrwałe przebywanie w domu sprzyja eksperymentom. Ja zazwyczaj sporo eksperymentuję, a teraz to czasem przechodzę sama siebie. Tym bardziej że mam w domu sporo różnych, niektórych dziwnych produktów, które czekały by je niecnie wykorzystać. Teraz tych dni jest więcej. Ostatnio odkryłam nowy serial kryminalny, oczywiście szwedzki ! Uwielbiam te ich kryminały i zaczynam lubić ten język. Szczególnie jak słyszę brzmienie słowa BRA ( dobrze ). A w Szwecji fika, czyli przerwa na kawę z ciasteczkiem. To
ciasto wpadło mi w oko, ale już było po dwunastej w
nocy i pomyślałam że to jednak trochę za późno na pieczenie. Padło na
weekend majowy, choć w tym roku z wiadomych względów jest on inny niż
normalnie.
No to do roboty ! Zwykłe kakao zastąpiłam czarnym, bo zwykłe mi się prawie skończyło. Stąd ten czarny kolor ! Dałam o wiele mniej cukru. Za to do bitej śmietany dałam więcej cukru niż zwykle. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Trzeba je zrobić wcześniej i przestudzić 2-3 godziny. Po
przestudzeniu powinno się je posypać cukrem pudrem ( ja nie miałam i podałam je
tylko z bitą śmietaną 34 % ). Można też podać z lodami śmietankowymi i / lub
sezonowymi owocami. Ciasto stanowi bazę dla naszej wyobraźni ;)
100 g cukru
3 duże jaja lub 4 małe
150 g masła
6 łyżek kakao
1 łyżka cukru waniliowego lub kropla pasty waniliowej
szczypta soli
280 g mąki pszennej
dodatkowo
bita śmietana
owoce sezonowe
lody śmietankowe
Do wybitych w całości jajek dodajemy cukier i cukier waniliowy lub esencję waniliową Miksujemy na puszystą, jasnokremową masę. Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące
masło i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy kakao oraz
mąkę i miksujemy wszystkie składniki na gładką
masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 20 minut. Po
przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, a potem udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz