18 stycznia 2017

Sałatka śniadaniowa na dobry początek dnia.

Gdy myślimy o śniadaniu w dniu powszednim, zazwyczaj widzimy kanapki. Ostatnio pojawiły się co prawda różne owsianki i jaglanki, ale nie każdy je lubi. Tym bardziej, że dania te najlepiej smakują na ciepło. Są też śniadaniowe zestawy z nasionami chia, ale na jogurcie. To nie jest wskazane zimą, bo jogurt wychładza organizm. Poza tym nie każdy toleruje produkty mleczne. A tego typu śniadania rzadko są robione na mleku roślinnym. Nawet kawę trudno kupić z takim mlekiem, nie licząc sieciówek kawowych i to w dużych miastach. Poza nimi można o tym zapomnieć. Wiem, bo miałam z tym problem na trasie, czy w mniejszym mieście. Przeszłam na amerikanę, bo tak łatwiej. 
Ale wracając do śniadania warto zrobić sałatkę śniadaniową. To dobry początek dnia. Jest dobra na śniadanie, bo zawiera kaszę, dodatek warzyw, ser lub mięso oraz smaczny sos. Wszystko na bazie składników, które łatwo można nabyć. Na pomysł wpadłam jak  miałam zrobić sałatkę na spotkanie wigilijne w pracy. Na początku chciałam zrobić coś na słodko, ale poproszono mnie o jakąś fajną sałatkę, bo zbyt dużo osób zadeklarowało zrobić coś słodkiego. Sałatka zrobiona w dużej ilości bardzo zasmakowała. Zostałam poproszona o przepis. To była wersja z serem wędzonym. Podaję dwie wersje, jedna jest z mięsem bo kilka osób pytało o taką kombinację. Składniki można dopasować do swoich smaków, zamieniać rodzaje kasz, spróbować dodać inny ser np. feta, czy dodać oliwki, kapary albo ugotowane warzywa korzeniowe. Taka sałatka nie jest fotogeniczna niestety. 


wersja wegetariańska
2 szklanki  bulguru ,
kilkanaście suszonych pomidorów w oleju
2 małe cukinie 
3-4 serki wędzone  typu oscypek lub kawałek sera korycińskiego z trawą żubrową
7 łyżek octu jeżynowego lub jabłkowego
7 łyżek oleju ( może być z pomidorów )
świeżo zmielony czarny pieprz
papryka wędzona
sól do smaku
2- 3 garście rukoli
garść płatków migdałowych

Bulgur gotujemy na sypko. W tym czasie grillujemy pokrojoną w podłużne plastry cukinie. Gdy wystygną, kroimy w szerz w paseczki. Pomidory suszone odsączamy i kroimy w paseczki. Ser kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy sos z octu, oleju oraz przypraw. Bulgur, paseczki cukinii, pomidorów suszonych i sera mieszamy razem. Dodajemy sos i mieszamy. Przed podaniem mieszamy z rukolą i posypujemy prażonymi płatkami migdała. 

wersja z mięsem
2 szklanki  kaszy jaglanej,
kilkanaście suszonych pomidorów w oleju
1 bakłażan 
2 usmażone kotlety z indyka
kilkanaście rodzynek sułtanek
7 łyżek octu jabłkowego
7 łyżek oleju ( może być z pomidorów suszonych )
świeżo zmielony czarny pieprz
wędzone płatki chilli ( opcja )
sól do smaku
2- 3 garście rukoli
pestki słonecznika 

Gotujemy kaszę jaglaną. Grillujemy kotlety z indyka, jak wystygną kroimy w paseczki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Grillujemy bakłażana na małej ilości tłuszczu ( po uprzednim posoleniu i spłukaniu soli po pół godzinie ), a potem kroimy w cienkie paseczki. Rodzynki namaczamy chwilę w gorącej wodzie. Przygotowujemy sos z oleju, octu i przypraw. Mieszamy składniki, oprócz rukoli i prażonych pestek słonecznika, które dodajemy w ostatniej chwili. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione