28 sierpnia 2015

Zapiekanka z kwiatami dyni i ze szczawikiem zajęczym.



Moja mama zapragnęła mieć w tym roku swoje dynie. Może w wyniku upałów i suszy cała para roślinek poszła w kwiaty, które zakwitły jak oszalałe. Cały zagonek pełny żółtych kwiatów. I może dwie zawiązane dynie. Przypomniało mi się jak mama robiła kwiaty dyni w cieście. Ale miałam ochotę zrobić coś innego. Miałam pomysł na lekką zapiekankę z dodatkiem ziemniaków, kwiatów dyni i szczawiku zajęczego. Szczawik zajęczy jest roślinką podobną trochę do koniczyny, o smaku trochę przypominającym w smaku szczaw. Ale jest to bardzo delikatny smak kwaśny. Można go zastąpić szczawiem albo szpinakiem. Ostatecznie może to być bazylia lub szczypior. Kwiaty dyni można zastąpić z powodzeniem kwiatami cukinii. 


Składniki 
około 18-20 kwiatów dyni
4 średnie ziemniaki
1 kulka mozzarelli
90-100 gr sera podpuszczkowego owczego
kilka gałązek szczawiku zajęczego ( można zastąpić szczawiem lub szpinakiem )
2 łyżki bułki tartej
oliwa lub olej do wytłuszczenia
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Brytfankę smarujemy oliwą. Ziemniaki obrane ze skórki kroimy w cieniutkie plasterki. Połowę plasterków układamy na dnie. Na to układamy plasterki połowy mozzarelli, a następnie szczawik zajęczy lub inną zieleninę. A następnie kwiaty dyni. Czynność powtarzamy. W misce lekko ubijamy jajka z połową startego sera owczego, solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.  Wylewamy zawartość na wierzch. I posypujemy  wierzch resztą sera oraz bułką tartą. Zapiekamy pierwsze 25 minut pod folią aluminiową w temperaturze 200 stopni C.  Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne kilka minut, aż wierch lekko zbrązowieje. Po wyjęciu odstawiamy na około 10 minut. 


1 komentarz:

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione