Moja mama zapragnęła mieć w tym roku swoje dynie. Może w wyniku upałów i suszy cała para roślinek poszła w kwiaty, które zakwitły jak oszalałe. Cały zagonek pełny żółtych kwiatów. I może dwie zawiązane dynie. Przypomniało mi się jak mama robiła kwiaty dyni w cieście. Ale miałam ochotę zrobić coś innego. Miałam pomysł na lekką zapiekankę z dodatkiem ziemniaków, kwiatów dyni i szczawiku zajęczego. Szczawik zajęczy jest roślinką podobną trochę do koniczyny, o smaku trochę przypominającym w smaku szczaw. Ale jest to bardzo delikatny smak kwaśny. Można go zastąpić szczawiem albo szpinakiem. Ostatecznie może to być bazylia lub szczypior. Kwiaty dyni można zastąpić z powodzeniem kwiatami cukinii.
Składniki
około 18-20 kwiatów dyni
4 średnie ziemniaki
1 kulka mozzarelli
90-100 gr sera podpuszczkowego owczego
kilka gałązek szczawiku zajęczego ( można zastąpić szczawiem lub szpinakiem )
2 łyżki bułki tartej
oliwa lub olej do wytłuszczenia
sól morska
świeżo zmielony pieprz
cudna!
OdpowiedzUsuń