27 sierpnia 2015

Oko na Maroko.Tadżin ( tagine ) z kurczakiem i kiszoną cytryną.

Kuchnia marokańska jest pasjonująca. I bardzo smaczna. Jest wynikiem wpływu kilku kuchni i zwyczajów kulinarnych, w tym najsilniejszego Berberów i Arabów. Duży wpływ miała również kuchnia francuska. Główne składniki to: oliwki, cytrusy i oczywiście przyprawy jak cynamon, czosnek, tymianek, mięta, kolendra, kmin rzymski, szafran czy oregano. Jednak najbardziej oryginalnym składnikiem jest kiszona cytryna. Charakterystyczny dla kuchni marokańskiej jest sposób przyrządzania potraw w naczyniach zwanych tadżin ( tagine ). To gliniany powlekany lub nie garnek stożkowaty w którym dusi się potrawy, zazwyczaj mięsne z warzywami, lecz niekoniecznie. Można dusić w  nim np. cieciorkę ( ciecierzycę ) z warzywami i dużą ilością aromatycznych przypraw czy bakłażany z pomidorami i przyprawami. Dodatkiem często jest przygotowany na sypko kuskus. 
Ja wybrałam spośród bogactwa kuchni marokańskiej tadżin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami. Kiedyś udało mi się dostać ten nietypowy dodatek i bardzo chciałam go wykorzystać. Zatem to kiszona cytryna jest składnikiem dominującym i zarazem nadającym całej potrawie wyjątkowego smaku. Mięso kurczaka nie jest stosowane w mojej kuchni zbyt często, jeżeli już to do dań w stylu indyjskim, czy chińskim. Wyjątek czynię dla kur zagrodowych, rosół na takiej kurce jest bajeczny.  Dobór składników, był dyktowany wzorowaniem się na kuchni marokańskiej, gdzie mięso kurczaka jest używane obok wołowiny i jagnięciny lub baraniny. Zatem tym razem kurczak. Danie powinno być przygotowywane w specjalnym naczyniu glinianym. Jednak dobry garnek żeliwny też jest dobry. 


Składniki marynaty
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
szczypta szafranu
sok z 1 cytryny
pół pęczka świeżej kolendry
parę łyżek oliwy z oliwek
parę ziarenek pieprzu
sól morska

Mięso kurczaka ( udka ) po umyciu wkładamy w marynatę, przygotowaną ze wskazanych składników. Wcieramy chwilę w mięso. Zostawiamy co najmniej na 2 godziny. Ale najlepiej gdy marynuje się całą noc w lodówce. Dobrze zrobi mięsu, jak je co jakiś czas przemieszamy, tak by wszystkie udka pokryły się marynatą.


Składniki 
8 udek kurczaka 
2 kiszone cytryny
garść zielonych oliwek
kilka gałązek tymianku
oliwa do smażenia

Udka wyjmujemy z marynaty i przesmażamy na oliwie na lekko złoto. Następnie w naczyniu podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy około 40 minut, aż kurczak będzie miękki. Ważne by ilość  wody była odpowiednia, by potrawa nie przypaliła się i pozostała soczysta. Do naczynia dodajemy kiszoną cytrynę w cząstkach, oliwki i tymianek i dusimy jeszcze około 15 minut. Serwujemy z kaszą kuskus lub bulgur oraz sałatką ze świeżych lub gotowanych warzyw. Ja miałam ugotowanego na parze kalafiora. Obecnie można zaserwować sałakę z melona, mięty z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione