Czasem wizyta w restauracji jest inspiracją, by zrobić potem różne dania w domu. Udaliśmy się na Czeski weekend w Stacji Grochów. Byliśmy tam pierwszy raz. Spróbowaliśmy prawie wszystkich dań z menu czeskiego, oprócz knedlików z gulaszem z szynki wieprzowej, bo takie danie już w domu sama robiłam. A poza ty, kilka razy jadłam. Smažený sýr i hranolky, czyli smażony ser żółty serwowany z frytkami i sosem czosnkowym najbardziej zasmakował młodszemu synowi. Nam też przypadł do gustu. Zamówienie tego dania było konsekwencją obejrzenia i to wielokrotnie filmu czeskiego " Pod jednym dachem ". Historia dwóch dziadków, którzy w wyniku różnych wydarzeń zamieszkują razem w chacie na wsi czeskiej. To klasyka komedii czeskiej, podobnie jak owy smażony ser jest klasyką kuchni czeskiej. A może checho-sławackiej ? Wtedy jeszcze Czechy i Słowacja stanowiły jedno państwo. W jednym z odcinków mieszkańcy wsi Czereśniowa udają się na wycieczkę do Pragi i tam w barze samoobsługowym zamawiają kotlety, które zauważyli za szybką na ladzie. Ich cena wydała im się bardzo atrakcyjna, jak na kotlety. Po podaniu okazało się że to właśnie smažený sýr. Rozczarowanie było niesamowite, bo spodziewano się mięsa. Komedia jest wyborna, polecam szczególnie miłośnikom filmu czeskiego. A danie też niczego sobie. Kształt może być dowolny, a ser to może być gouda, ementaler czy edam. My akurat wybraliśmy serenadę, bo akurat taki ser był użyty w restauracji, gdzie go spróbowaliśmy. W wersji czeskiej podaje się go z sosem tatarskim. U nas domowy sos czosnkowy, uwielbiany w naszej rodzinie. I surówka z kiszonej kapusty w wersji mojego taty, jako zrównoważenie zdrowotne dość kalorycznej potrawy, jaką jest smażony ser żółty w panierce. Ale nie będziemy przecież tego dania jadać często ? Prawda ? ;)
Dla czterech osób
po 2-3 kawałki 1,5 -2 cm sera serenada na osobę
2 jaja
mąka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Pokrojony w kawałki ser panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i następnie w bułce tartej. Najlepiej jeszcze raz panierować w jajku i bułce. Tak przygotowany ser wrzucamy na gorący olej, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Ser smaży się szybko, około 3 minut. Serwujemy go natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz