Wędrówki po wsiach kończą się zazwyczaj tym, że mam nowe pomysły na ciekawe dania z zebranych na polach roślin. Ważne żeby pola były z dala od uczęszczanych dróg. Tym razem zainspirowały mnie piękne czerwone maki, schowane w łanach zbóż. Razem z chabrami i kąkolami. Choć czasami można trafić na całe pola pełne takich kwiatów. Pamiętam taką łąkę koło Rakowa w zeszłym roku. Pełno maków, aż po horyzont. Wbiegłam na górkę z makami, a tam niezwykły widok na to małe miasteczko. Takie miasteczka mają swój urok. Podobnie jak kwiaty zaplątane w nitki makaronu. Wystarczy spróbować.
400 gr makaronu spaghetti
3 żółtka jajek
20-30 kwiatów maku
2 łyżki maku niebieskiego
2-3 łyżki startego lub
pokrojonego w płatki parmezanu
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
Makaron gotujemy al dente w lekko
osolonej wodzie. W misce roztrzepujemy jajka z makiem, parmezanem,
świeżo mielonym pieprzem i solą . Płatki maku delikatnie myjemy i
osuszamy. Gdy makaron jest gorący dodajemy do niego mieszankę
jajek z makiem, serem, pieprzem i solą. Dodajemy kwiaty maku.
Delikatnie mieszamy. Serwujemy. Można dodatkowo posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz