01 kwietnia 2014

Wiosennie: Złoty burak


Wizyta sobotnia na Hali Mirowskiej w ramach projektu Sezonowa Akcja Zakupowa zorganizowana przez Slow Food Youth zaowocowała zakupem mnóstwa świetnych produktów. Niektóre z nich były odkryciem, jak złote buraki, tęczowe buraki, świeże zielone curry czy ser Ziembińskiego. Kupiłam  pęczek czosnku niedźwiedziego, kolorowe marchewki i buraki, doniczkę curry, kolendrę, radacchio, wędzone żeberka wieprzowe i ser Ziembińskiego. Pomysł na sałatkę zrodził się jak zobaczyłam piękny kolor złotego buraka po ugotowaniu. Cud miód, jak powiadają. Złote dodatki w postaci złocistego siemienia lnianego oraz miodu nawłociowego. Coś dla kontrastu.  Sos musztardowy. I tak powstała pyszna sałatka.



Składniki
1 złoty burak
4 - 5 pomidorków koktajlowych
5 parę listków czosnku niedźwiedziego
2 garście rukoli,
garść sera szelal z czarnuszką
1/4 małej sałaty lodowej,
1/4 radacchio
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka miodu nawłociowego, 
sok z połowy cytryny,
1 łyżka ostrej musztardy  
trochę wody
sól do smaku,

Wykonanie

Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Warzywa myjemy. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną sałatę lodową oraz radacchio. Układamy malowniczo ser szelal. Buraka obieramy i kroimy bardzo cienko. Układamy na talerzu promieniście. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy na środku razem z oliwkami. Dodajemy pokrojony w cienkie wstążki czosnek niedźwiedzi. Z cytryny, oliwy, musztardy, miodu, soli oraz wody robimy sos. Polewamy całość i posypujemy siemieniem lnianym uprażonym na suchej patelni. 


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Jak ja Ci zazdroszczę! Żółtych buraków i kolorowy marchewek szukam od lat i nigdzie znaleźć nie mogę.
    Przepis zresztą też ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. złote buraki ostatnio kupiłem w almie

    OdpowiedzUsuń

Banany w cieście po wietnamsku

Moja ulubiona słodka przekąska z barów wietnamskich. Niektórzy mówią  że to danie z ich czasów studenckich. No, ja chyba ich podczas studiów...

Wasze ulubione