Bezkres Rosji i różnorodność jej Narodów i kuchni. Trudno czasem stwierdzić czy danie jest rdzennie rosyjskie czy też dzielą się owe dania wspólnym " pochodzeniem " z inną nacją czy grupą etniczną. Tak jest z SYRNICZKAMI. Zarówno Rosjanie jak i Ukraińcy twierdzą że to ich danie. Nie dziwię się owej dyspucie, bo pyszne twarogowe placuszki, posypane cukrem pudrem lub polane sosem śmietanowym są tego warte. W zasadzie za każdym razem przy okazji wizyty w ukraińskiej lub rosyjskiej restauracji je zamawiam. Cała moja rodzina je bardzo lubi.
SYRNICZKI
0,5 kg tłustego twarogu ( najlepiej jakby był wiejski, ale nie ma tak dobrze :
( ja użyłam garwolińskiego )
3/4 szklanki kaszy manny
3-4 jajka
3-4 łyżki cukru ( do smaku )
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki mąki pszennej
mała szczypta soli
olej rzepakowy i masło do smażenia
sos
1 małe opakowanie śmietany dość tłustej
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
lub cukier puder do posypania
Świetne danie, szczególnie na długie zimowe wieczory. Do tego szklanka gorącej herbaty, może być z samowara ;)
Podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJuż po naszym wczorajszym spotkaniu w Arkadii wiedziałam, że je zrobię i...zrobiłam. PYCHA!!! :-)
OdpowiedzUsuńPrawda, że proste ? I jakie smakowite :) Cieszę się że przepis jest użyteczny :)
OdpowiedzUsuń