Strony

27 sierpnia 2019

Nadziewane mini cukinie





Małe cukinie zawsze budzą we mnie jakąś czułość. Chętnie nabrałabym ich kilkadziesiąt. Ogólnie uwielbiam faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany, kapusty i inne. Połączenie farszu z konkretnym warzywem. A szczególnie w okresie letnim. Jak je zobaczyłam, takie kolorowe od razu wyciągnęła się do nich moja ręka. Część wybrał Jurek, mój młodszy syn. Chciał by było dużo kolorów. I było. Żółte, zielone, zielone w plamki jasnozielone, żółte w plamki zielone. A do środka farsz z tego co mi przyszło do głowy.



8 mini cukinii
1/3 piersi kurczaka
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypioru ( u mnie czosnkowy )
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku
ser gouda

Cukinie po umyciu i osuszeniu przekroić na pół. Z każdej połówki wydrążyć trochę miąższu, tak, by dało się ją faszerować. Miąższ drobno pokroić. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać drobno posiekane mięso. Smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Dodać cukinię, paprykę w proszku, sól do smaku. Chwilę razem smażymy, by smaki się połączyły. Na papierze do pieczenia ułożyć połówki cukinii, wcześniej można pociągnąć powierzchnię lekko olejem. Połówki faszerujemy jeszcze ciepłą masą. Posypujemy startym serem. Pieczemy około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz