Strony

18 stycznia 2019

Aloo gobi

Kuchnia indyjska najlepsza na smutki, tak kiedyś usłyszałam. Może to i prawda. Bajecznie kolorowa i szalenie aromatyczna. Zanim się danie spożyje już cieszy oczy kolorami, a nos zapachami.  Cudowne kolory żółci, pomarańczy i czerwieni, w różnych odcieniach. Potem zapach, który nęci niesamowicie. I w końcu smak. Dziś pomysł na potrawę, którą można zrobić w środku zimy, bo podstawowe składniki to ziemniaki i kalafiory. No i oczywiście mnóstwo przypraw indyjskich, ale je można już dostać bez problemu czy jako oddzielne przyprawy i korzenie, czy też jako gotowe mieszanki. Jak rozmawiałam o tym daniu na spotkaniu o kuchni indyjskiej, to słyszałam że proporcje ziemniaków do kalafiora mogą być różne. Zależy co kto lubi. Często jest to pół na pół, albo jak tak się wrzuci do garnka. Ważne by te dwa warzywa, a szczególnie kalafior nie były zbyt miękkie.Pomidory zimą radzę zastąpić koncentratem pomidorowym, albo sosem pomidorowym. 


W wielu przepisach kuchni indyjskiej spotkałam się z pastą imbirowo- czosnkową. Można nawet takie mieszanki dostać w kilku sklepach w słoiczku, ja jednak dodałam po prostu starty imbir na drobnej tarce i zmiażdżone ząbki czosnku. 
Do potrawy można dodać  AMCHUR, czyli suchy proszek z suszonych i drobno zmielonych niedojrzałych owoców mango. Nadaje potrawom świeży, kwaskowy posmak, o lekko owocowej nucie. Świetna do wszelkich potraw, a szczególnie nadaje się do marynat. Doskonale zastępuje sok z cytryny czy limonki. Zważywszy, że niektóre osoby nie mogą jeść cytrusów ze względów zdrowotnych jest to dobre rozwiązanie. Przyprawę tą widziałam nawet w niektórych supermarketach.  


Składniki 
kilka ziemniaków
1 mały lub średni kalafior 
1 cebula
2 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego
2 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
1/2 - 1 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 
1/2 łyżeczki amchur ( proszek z mango ) lub 1,5  łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 - 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ( opcja ) 
sól do smaku
Świeże listki kolendry lub natki pietruszki


Ziemniaki obrane kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy na gorący pokrojone ziemniaki, a potem kalafiory. Smażymy, aż będą miały miejscami lekko brązowe plamki. Odkładamy warzywa na papierowy ręcznik, by osączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni ( dodajemy łyżeczkę tłuszczu ) prażymy nasiona kminu rzymskiego, aż zaczną trzaskać. Potem dodajemy drobno pokrojoną cebulę, tak by lekko się zeszkliła. Potem dodajemy starty imbir oraz czosnek. Po około 2-3 minutach dodajemy pomidory lub pastę pomidorową, a potem kurkumę,ostrą paprykę, ziarna kolendry utarte w moździerzu lub proszek i amchur ( lub sok z cytryny ). Następnie dodajemy garam masala i ziemniaki oraz kalafior. razem gotujemy około 7 minut. Potem solimy do smaku. Na tym etapie można dodać trochę wody. Gotujemy, aż ziemniaki będą ugotowane, ale nie pozwalamy rozgotować się na miazgę. Podajemy gorące, posypane listkami kolendry lub natki pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz