Strony

13 kwietnia 2017

Biały barszcz wielkanocny. Radomskie.

Barszcz biały w odróżnieniu od czerwonego. Żurek czy żur nie był u nas zupełnie znany, kojarzył się z kuchnią śląską. Na kiełbasie wiejskiej gotowany z dodatkiem świeżych wędlin wielkanocnych. W czasach dzieciństwa biała kiełbasa nie była w naszym regionie znana. Zarówno w radomskim, jak i w kieleckim. Teraz biała kiełbasa jest często używana, ale dlatego że nam smakuje, a nie dlatego że taka była tradycja. Dlatego śmieszą różne hasła, że biała kiełbasa była znana w całej Polsce i mylenie nagminne żurku z białym barszczem. Zazwyczaj dodawało się do białego barszczu dobrej kwaśniej śmietany. Była ona dodawana przed samym podaniem dania na stół. Moja mama wcześniej kupowała zakwas na barszcz świąteczny u sióstr Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia w Radomiu. Potem ja zaczęłam sama robić zakwas na biały barszcz, przecież to nic trudnego. Choć pierwszym zakwasem jaki zrobiłam był zakwas z mąki owsianej na potrawę łemkowską - kisełycę. Ale to temat na inny post.





Składniki zakwasu
8-10 czubatych łyżek mąki pszennej na zakwas
2 liście laurowe 
kilka ząbków czosnku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
parę ziarenek czarnego pieprzu
kawałek suchego razowego chleba ( opcja ) 
3 szklanki letniej przegotowanej wody


Do kamionkowego naczynia ( najlepiej ) wsypać mąkę, dodać przyprawy i kawałek chleba. Dolać ciepłej przegotowanej wody. Zamieszać. Naczynie nakryć lnianym materiałem lub bawełnianym materiałem. Sznurkiem lub gumką okręcić wokół szyjki naczynia. Ja używam dzbanka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zakwas pracował. Dobre miejsce to przy działającym kaloryferze lub przy czajniku lub kuchni. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Gotowy przecedzamy i przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki lub wykorzystujemy.


Składniki białego barszczu
zakwas
2 spore kawałki wiejskiej kiełbasy
kilka kiełbasek białej kiełbasy ( opcja )
kilkanaście plasterków dobrej wędliny
2-3  liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ząbków czosnku ( ile się lubi )
kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
garść suszonego majeranku
łyżka pieprzu ziołowego
parę ziarenek kminku ( opcja )
sól do smaku
kwaśna śmietana

dodatki
jajka ugotowane na twardo
świeżo tarty chrzan
wędlina pieczona pokrojona w kostkę

Gotujemy wywar na kiełbasach oraz wędlinie. Kiełbasę wiejską oraz wędlinę kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu i kminek. Gdy wywar jest gotowy, wyjmujemy białą kiełbasę i po ostudzeniu obieramy ze skóry . Nie powinna być surowa. Do wywaru wlewamy delikatnie zakwas i mieszamy. Następnie dodajemy garść suszonego majeranku, wcześniej rozcierając go w rękach, pieprz ziołowy oraz sól do smaku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy razem około pół godziny. Pod koniec gotowania możemy dodać zahartowaną wcześniej śmietanę. Podajemy gorący. Możemy dodać jajka na twardo, chrzan i ugotowane wcześniej kawałki białej kiełbasy czy kawałki pieczeni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz