Strony

26 października 2014

Jesienne kolory. Poznaj BURAKA CUKROWEGO.


Myślę, ze kolor korzenia buraka cukrowego pasuje do obecnej październikowej aury. Lekko dżdżystej i pochmurnej. Kolor nieba październikowego skłania do nostalgii i przemyśleń. 
Byłam kiedyś na koloni w Tucznie koło Inowrocławia. Wiadomo, jeszcze za PRL. Mieszkałam w ładnym, zabytkowym budynku koło fabryki cukru. Teraz ta cukrownia chyba nie działa. Zawsze frapowały mnie wagony pełne buraków oraz pryzmy tych buraków przy bocznicach kolejowych. Zastanawiałam się czy burak cukrowy jest w inny sposób wykorzystywany niż na produkcję cukru. 


Warsztaty POLIŻ BURAKA zorganizowane przez warszawski Slow Food rozwiały moje wątpliwości, chociaż to nastąpiło dobrych parę lat po tym jak  się zrodziły. Zbiór buraków cukrowych przypada właśnie na jesień. 


Buraki cukrowe wyglądają niepozornie, prawda? Zawierają aż 25 % sacharozy w korzeniu. Dlatego pierwszy gryz jest powalający. Ponieważ  buraki cukrowe są bardzo słodkie,   jak dla mnie trzeba tą zniewalającą słodkość przełamać czymś ostrym i kwaśnym. I zapach ma lekko ziemisty zapach. Ale obróbka cieplna ten zapach niweluje.


Jednym z dań jakie przyrządzaliśmy wspólnie  na warsztacie była zapiekanka z pikantnej, dość tłustej aromatyzowanej papryka kiełbasy węgierskiej.


Burak został obrany, pokrojony w krążki  i potraktowany olejem na gorącej patelni. Zrumienił się na złoto. 


Ostatnie szlify w postaci twardego sera wyraźnego w smaku i do piekarnika. Zapieczone smakowało znakomicie. Świetna propozycja na małe spotkanie dla przyjaciół. Pod piwko lub wódeczność. 


Z liści buraka cukrowego też próbowaliśmy zrobić jarzynę a la szpinak z czosnkiem na gorąco z patelni. Całkiem niezłe. A listki jak widzicie wyglądają niepozornie. 


A oto prosty przepis na buraki cukrowe z kiełbasą i serem, taki jakie robiliśmy na warsztacie. Można zrobić ta oryginalną zapiekankę, gdy wpadnie wam w ręce burak cukrowy w całej swej okazałości. 

Zapiekanka z buraka cukrowego 

400  gr buraka cukrowego
200 gr  kiełbasy węgierskiej aromatyzowanej papryką ostrą
150 gr ostrego dojrzewającego sera ( parmezanu, pecorino )
sól, pieprz 
papryka wędzona w proszku 
trochę oleju rzepakowego lub oliwy do smażenia,
sok z cytryny

Buraki obrać i pokroić w plastry. Można lekko skropić sokiem z cytryny. Zasmażyć kiełbasę pokrojoną w plastry. Na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmażyć buraki w plastrach do zezłocenia. Następnie na blasze wyłożonej pergaminem układamy zesmażone buraki, potem plasterki kiełbasy i posypujemy startym serem. Doprawić. Posypać papryką. Zapiec. Podawać gorące. 


Oprócz zapiekanki można zrobić też ciasto z buraka cukrowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz